Klima uređaj ne radi

Ako otkrijete nešto neuobičajeno u radu vašeg klima uređaja, ne pokušavajte sami da otklonite kvar u samom aparatu. Prvo proverite i druge faktore, koji bi mogli da dovedu do normalnog rada vašeg klima uređaja.

Majstor za klime, Novi beograd, Mile
Majstor za klime, Novi beograd, Mile
  • Besplatan dolazak i konstatacija kvara
  • Garancija godinu dana na svaki ugrađeni deo

Pre nego potražite servis za popravku prvo proverite:

  • Dali je klima uređaj uključen u kontakt.
  • Dali su osigurači na tabli ispravni.
  • Dali su filteri u unutrašnjem telu prepunjeni prašinom.
  • U kom režimu radi vaš klima uređaj ( da niste slučajno uključili hlađenje a želeli ste grejanje )
  • Kakvu temperaturu se zadali – moguće je da ste zadali nižu ( višu ) temperaturu od željene pa se klima uređaj isključio.
  • Ponekad klimatizeri ne uspevaju da klimatiziraju prostor zbog čestog otvaranja vrata i prozora.
  • Ako ste uštedeli izvesnu količinu novca, i izabrali ste klima uređaj sa nižom snagom, verovatno će mu biti potrebno duže vreme da ugreje ili ohladi prostoriju. U tom slučaju biće potrebno da sačekate duže vreme da radi vaš klima uređaj bez isključivanja, pogotovo kada su temperature izrazito niske zimi ili visoke u toku leta.

Preko zime kada ste odsustvovali izvesno vreme ponekad se dogodi da vas vaš klima uređaj iznenadi i ne počne normalno da radi. Efekat se sastoji u 2-3 minuta rada posle uključivanja da se isključi čitav klima uređaj. Za to postoje nekoliko razloga. Neki klima uređaji imaju uključenu zaštitu, koji se uključuje kada je spoljna tempereatura jako niska a i temperatura u prostoriji je takođe dosta niska. U takvom slučaju kompresor ne uspeva da poveća pritisak freona u neophodnom vremenu i onda kontroler ga očita kao problem.

Možete i sami da rešite problem ako zagrejete prostoriju koristeći drugo grejno telo makar do 15 – 16 stepeni i onda uključite vaš klima uređaj.

Kod istih uslova korišćenja klima uređaja može vam se pričiniti da duva hladan vazduh. Većina klima uređaja radeći na nominalnoj snazi prave 15 – 20 stepeni razliku između usisnog vazduha iz prostorije i zagrejanog t.j onaj koji izlazi iz untrašnjeg tela i ako je u prostoriji 10 stepeni iz klimatizera će izlaziti vazduh sa temperaturo 25-30 stepeni. Ljudsko telo ima temperaturu u različitim zonama oko 32 – 37 stepena pa takav vazduh kad pada daje osećaj za hladno.

Servis-klime-novi-Beograd
Servis-klime-novi-Beograd

Ako koristite klimatizere multi split proverite da niste slučajno zadali režim hlađenja na neko od drugih tela. To je česta greška pri korišćenju ovog tipa klima uređaja. Pogrešne komande na klima uređajima multi split neće dovesti do kvara, prosto na unutrašnjim telima pojaviće se indikacija za grešku u algoritmu, gde nespecijalist jedva bi obratio pažnju.

 

Servis pranje i čišćenje klima uređaja

Radimo sa najsavremenijim hemijskim sredstvima, a saće isparivača čistimo isključivo vrelom parom.

U unutrašnjoj jedinici vašeg klima uređaja zadržavaju se: buđ, bakterije, virusi, insekti i drugi izazivači opasnih bolesti, odakle se prenose na ljude.

Najgora od svih bakterija koje možete da „navučete“ preko klima uredjaja jestelegionela, izazivač legionaraske bolesti koja se jako teško leči. Bakterija se nalazi u kapljicama koje raspršuju klima uređaji.

Postupkom pranja može se redukovati vlaga i zameniti svežim i suvim vazduhom.

 

Čuvajte svoje zdravlje!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *